Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s fanouškem Portugalské ligy!

Proč a z jakého důvodu sleduješ Porto, popřípadě od jakého roku?

Porto znám samozřejmě od malička. Od nějakých sedmi, osmi let, kdy aktivně sleduju fotbal. Více jsem ho začal registrovat v roce 2004, kdy se jim podařila vyhrát Liga mistrů. Ten úspěch však nespadnul z čistého nebe. Porto si k tomu triumfu prošlapalo cestu tvrdými roky dřiny a koncepční práce. Intenzivně se pak Portu věnuju zhruba rok a půl, hlavně díky internetovému sázení a výhodným kurzům na portugalskou ligu, kterou nemají bookmakeři tolik zmapovanou. Vidím prakticky všechny jejich zápasy v lize, ačkoliv z toho poslední týdny bohužel bolí oči. Nemůžu tvrdit, že jsem skalní fanoušek Porta, ale samozřejmě s nimi sympatizuju a přeju jim úspěchy jak na domácí, tak na evropské scéně.

Co říkáš na naši skvělou mládežnickou akademii?

Tou je Porto v Evropě proslulé. Podařilo se jim vychovat celou řadu skvělých hráčů, kteří přišli buď z menších portugalských klubů, nebo z jižní Ameriky. Mládežnickou akademii Porta bych klidně přirovnal k vyhlášeným fotbalovým školám v Nizozemsku, nebo Švédsku.

Kterého z hráčů ze současného kádru máš nejradši a proč?

Ikera Casillase, ačkoliv na mě poslední dobou působí trošku unaveným dojmem. Do Porta šel dohrát kariéru, nikomu už nic nemusí dokazovat, ale přijde mi, že začal dělat zbytečné chyby. Ve špatném rozpoložení však je celý tým. V klubu jsou údajně vážné problémy mezi hráči a managementem, což se logicky odráží na nemastných výkonech a hubených utrápených výhrách proti outsiderům.

Tvůj nejoblíbenější hráč co kdy oblékal dres Porta a proč?

Deco. Byl to snad nejpomalejší fotbalista, kterého jsem kdy viděl hrát. Ale pozor! Byl vždy všude včas. A taky uměl skvěle zahrávat přímé kopy a rohy, což v dnešním týmu neumí nikdo.

Co říkáš na přestupovou politiku *Levně koupit, draze prodat*?

Tady bych se znovu opakoval, jako u odpovědi co se týče mládežnické akademie. Porto si prostě zvolilo takovou klubovou strategii, která se jeví jako dlouhodobě úspěšná.

Kterého odchodu našeho hráče nejvíce lituješ a chceš, aby se vrátil?

Asi je škoda Ricarda Quaresmy, ale netuším, kde je mu dnes konec.

Jak vidíš ambice klubu do budoucna?

Budou pořád stejné každý rok. Vychovávat mladé talenty, hrát špici v Portugalsku a dojít co nejdál v LM, ačkoliv úrovně špičkových evropských klubů jako je Bayern, Real, Barcelona Porto zřejmě nikdy nedosáhne.

Jaký názor máš na naše úhlavní rivaly Benficu Lisabon?

Pozitivní. Nejsem vyloženě skalní fanoušek Porta a sleduju je zejména kvůli sázkám, stejně tak Benficu. Mám ten klub rád. Hezky se na ně dívá, hrají skvělý fotbal a dávají spoustu gólů. Zvlášť útočné duo Jonas-Mitroglou umí kolikrát pobavit!

 

Kterého trenéra z historie klubu nejvíce obdivuješ a který ti naopak v paměti nezanechal dobré pocity?

Tady asi nikoho nepřekvapím. Jasně, že Josého Mourinha. Dokázal s klubem věci, které už si troufám říct, že se nikomu v Portu nepovedou a zanechal v klubu stopu, která je tam znát dodnes.

Jak vidíš konec sezony?

Tuším, že si ten titul letos po dlouhých letech vybojuje Sporting. Zaslouží si to. Porto se bude zřejmě muset spokojit s třetím místem, na víc při současné bídě nemají. Zase si ale řekněme, co by za to ostatní kluby daly, kdyby na tom byly bídně na třetím místě tabulky.

Kterého hráče by mělo Porto příští rok přivést?

Konkrétní jméno neřeknu, ale někoho, kdo bude umět zahrávat přímé kopy a rohy. Jak totiž vidím, jak dopadají rohy Porta, tak si říkám, že by bylo lepší, kdyby radši soupeři dobrovolně darovali aut. To je mnohem větší šance, že ho ztratí a Porto dá z rychlé akce gól!:-)

Jak se vám líbí fungování stránky FC PORTO CZ/SK a připravované věci jak rozjíždějící web, osobní profil?

Je to super a vítám to, protože Porto zase není tak na očích, jako giganti typu PSG, City, United, Chelsea, Juventus. O portugalskou ligu se moc fanoušků až tak aktivně nezajímá, takže z toho mám radost, že si nemusím složitě překládat aktuality klubu z jejich oficiálních stránek. Stejně tak bych ale uvítal, kdyby se aktivně rozjely české stránky i o Benfice a Sportingu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář